Obłędny w smaku pieczony filet z indyka

Obłędny w smaku pieczony filet z indyka

9 kwietnia 2021 0 przez astico

Mięso z indyka jest bardzo delikatne w smaku, a do tego lekkostrawne. W związku z tym chętnie spożywają je osoby, które planują zrzucić zbędne kilogramy. Można je przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje w postaci: duszonej, smażonej, gotowanej oraz pieczonej. Dobrze komponuje się z dodatkiem warzyw i owoców. Może stanowić genialny dodatek do sałatek. Poznaj przepis na niezwykle soczysty i aromatyczny filet z indyka pieczony w piekarniku, a już nigdy nie przygotujesz go w inny sposób.

Pieczony filet z indyka z pomarańczą i rozmarynem

Przygotowanie tej potrawy nie jest zbyt czasochłonne. Przepis jest bardzo prosty, w związku z czym poradzi z nim sobie nawet kuchenny amator. Wystarczy zaledwie kilka składników, by rozkoszować się delikatnym smakiem soczystego mięsa, podkręconym orzeźwiającym sosem cytrusowo-ziołowym. Danie świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, z kolei podane z dodatkiem ryżu lub pieczonych batatów będzie pełnowartościowym obiadem.

Pieczony filet z indyka – składniki

  • filet z indyka – 500 g
  • pomarańcze – 2 szt
  • świeży rozmaryn – 3 gałązki
  • masło – 3 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • czerwona cebula – 1 mała
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła tajskie – do smaku

Pieczony filet z indyka – przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Dokładnie nacieramy je solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem granulowanym oraz ziołami tajskimi.
  3. Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i posypujemy filety.
  4. Odkładamy je na pół godziny do lodówki, by przeszły smakiem i aromatem przypraw.
  5. Po upływie tego czasu układamy filety w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym.
  6. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy mięso przez 20 minut pod przykryciem.
  7. W tym czasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na rozpuszczonym maśle.
  8. Wyciskamy sok z pomarańczy i wlewamy go na patelnię. Nie przejmujemy się, jeżeli do sosu dostaną się cząstki owoców – wzbogacą one smak dania.
  9. Obieramy ząbki czosnku i dodajemy je na patelnię. Obrywamy listki rozmarynu i również dorzucamy je do sosu.
  10. Teraz wystarczy poczekać, aż odparuje nadmiar płynu i sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
  11. Po wyjęciu filetów z indyka z piekarnika, umieszczamy je na chwilę na patelni z gotowym sosem – wystarczy dosłownie minuta.
  12. Danie jest gotowe.

Świetnym dodatkiem będą pieczone na soli warzywa, które można maczać w nadmiarze sosu. Tak przygotowane filety z indyka można podać również w postaci sałatki, która okaże się zdrowym i smacznym podwieczorkiem.

Przepis pochodzi z serwisu Wingsofqulity.eu.